Middenbeemster

Middenbeemster

Locatie: Middenbeemster

Groepswoning voor dementerende ouderen

Voor Zorgcirkel Waterland ontwierpen we in een bestaande ruimte een groepswoning voor 9 bewoners met voorzieningen, twee appartementen voor kortdurende opvang en een multifunctionele ruimte. Er is veel aandacht besteed aan de situering, vorm, kleur en materialisering van de diverse ruimtes, met name de gangen en de huiskamer. De gang is ruim van opzet met verspringen, rondingen, versmallingen en verbredingen. De gang geeft de bewoners bewegingsruimte. De ruime huiskamer grenst aan een besloten patio waar bewoners naar buiten kunnen zonder te verdwalen. De ruimte kan door een mobiele wand in twee delen gesplitst worden zodat er verschillende activiteiten tegelijke kunnen plaatsvinden. Naast een aantal ruime badkamers is er ook een 'snoezelruimte' gerealiseerd, een ruimte waar bewoners via licht en geluid aangenaam zintuigelijk geprikkeld worden.
Naast elke slaapkamerdeur is een lichtarmatuur in de wand opgenomen. Om de inpandige gang zo licht mogelijk te maken is de vloer voorzien van een wit linoleum. Door de verspringen wordt de gang levendig. De teakhouten deuren en wanden zorgen voor warme accenten.

De nieuwe groepswoning omsluit samen met twee eerder gerealiseerde groepswoningen een besloten patio. Bewoners van de groepswoningen kunnen zorgeloos naar buiten zonder de groepswoning te verlaten.

Brede deuren met grote glasopeningen geven toegang tot de woonkamer. Tussen de woonkamer en de gang zorgen smalle glasstroken voor daglicht en ritme in de gang.

De entree van de groepwoning. Rondingen in de gangwand maken de ruimte groter en bewegingen vanzelfsprekender.