Uitbreiding klooster-ouderen centrum

ALVERNA

Locatie: Aerdenhout

Klooster Alverna bestaat uit een bejaardencentrum gevestigd in een oud landhuis met een grote uitbreiding in de Bosche school stijl ontworpen door van Pouderoyen en een multifunctionele centrum met kantoren, ontworpen door Henk Brakel.

De opdracht omvatte een verbindingsgang tussen het bejaardencentrum en het multifunctionele gebouw, een huiskamer, een mortuarium en een tweede lift.

De uitbreidingen zijn in harmonie met de bestaande bebouwing ontworpen terwijl tegelijkertijd gestreefd is naar een verrijking door andere vormen en andere ruimtelijke ervaringen.

De verbindingsgang is naast een functionele verbinding ook een wandelroute met diverse ruimtelijke ervaringen, verschillende vormen, open versus gesloten, donker versus licht en verschillende zichtlijnen op het omliggende bosrijke terrein en de voor de nonnen belangrijke begraafplaats.

Het mortuarium is een spirituele ruimte, introvert met getemperd, gekleurd licht. Het is een ingetogen ruimte waar de zusters in alle privacy afscheid kunnen nemen.

De huiskamer geeft door zijn ronde vorm een gevoel van samenhorigheid. Vanuit deze ronde ruimte is naar alle kanten ruim zicht op het omliggende park.

Het ontwerp is door Nico van Bockhooven gemaakt als architect in dienst van Klous+Brandjes Architecten