10 seniorenappartementen, 400 m2 kantoorruimte

DE KLOET

Locatie: Broek op Langedijk

De woningbouwvereniging Langedijk is ontstaan na privatisering van het gemeentelijk woningbedrijf. Door deze privatisering moest de woningbouwvereniging, gehuisvest in het gemeentehuis, op zoek naar eigen huisvesting. Ze heeft vervolgens een voormalige school aan de Johan de Witstraat aangekocht.

Verbouwing van de school tot kantoorruimte, met mogelijk nog een aantal appartementen bleek financieel geen haalbare optie. Besloten is het schoolgebouw te vervangen door nieuwbouw van een kantoor met een aantal senioren koop appartementen.

De gerealiseerde appartementen zijn compact (75 mī‚˛ bvo) maar ogen door hun indeling ruim. De kopers hadden de keuze uit een twee indelingsvarianten.

Het ontwerp is gelaagd van opbouw: Gemetselde bouwdelen van twee lagen hoog – deels als losse schermen voor de balkons geplaatsts – voegen zich in de omgeving en sluiten qua maat, schaal en materialisering aan op de naastliggende bebouwing. Achter en boven deze gemetselde delen is het gebouw vormgegeven als een abstracte metalen doos. Het zilverkleurige metaal brengt het gebouw tot leven. De kleur en glans van het materiaal veranderen en zijn afhankelijk van het weer en de tijd.
br> Op deze manier is een voor de omgeving vrij fors gebouw harmonieus in de bestaande kleinschalige en traditionele bebouwing gevoegd.