uitbreiding met een sportzaal en leslokalen

MURMELLIUS GYMNASIUM

Locatie: Alkmaar

Het Murmellius gymnasium te Alkmaar kampte met een toenemend ruimtegebrek. Op het binnenterrein waren om die reden al een aantal noodlokalen geplaatst. Nieuwbouw in de binnentuin, de enige beschikbare grond, had tot doel deze noodlokalen te vervangen door meer en permanente lokalen. Tevens had de school behoefte aan een sportzaal, kantoorruimtes en bergruimte.
Het bestaande gebouw is een prachtig bakstenen gebouw uit de jaren dertig. Het gebouw omarmt een kleine binnentuin waarin twee monumentale bomen staan.

De belangrijkste uitgangspunten bij het ontwerp van de uitbreiding waren het versterken van de ruimtelijke kwaliteit van de kleine binnentuin en het bestaande gebouw, het optimaal onderbrengen van het programma voor een laag budget en een gebouw realiseren dat de zintuigen prikkelt.

De uitbreiding is opgesplitst in twee delen. De sportzaal is een fors volume van ongeveer 24 bij 16 meter, 6 meter hoog. Om dit volume terug te brengen tot een afmeting die zich verhoudt met de kleine binnentuin is de sportzaal half verzonken in het maaiveld. De sportzaal vormt door zijn oriƫntering loodrecht op het bestaande gebouw en toepassing van rode baksteen het verbindende element tussen de nieuwbouw en het bestaande gebouw. De lokalen en kantoren zijn ondergebracht in een abstract volume boven de sportzaal. De schegvorm en het overkragende gedeelte van dit volume creƫren een gevoel van ruimte in de binnentuin.

Aan de zuidkant, waar in de toekomst een hotel gerealiseerd zal worden, is de gevel gesloten en uitgevoerd in stucwerk. Om de beweging van leerlingen in de school zichtbaar te maken is ter plaatse van de trap een groot venster gerealiseerd. De kant van de binnentuin, de noordgevel, is uitgevoerd in gezeefdrukt glas. Hier komt het gebouw tot leven en worden de zintuigen geprikkeld. De omgeving en de kleur van de lucht worden door het gebouw weerspiegeld en het gebouw verandert van kleur, helderheid en transparantie al naar gelang het weer, het tijdstip van de dag, het seizoen en het standpunt van waaruit het gebouw waargenomen wordt. Het oude gebouw en de monumentale bomen in de binnentuin weerspiegelen in het nieuwe gebouw.