Luxe midden in de natuur

BOSVILLA KERCKEBOSCH, ZEIST

Locatie: Zeist
Grootte woning: 470 m2
Grootte kavel: 940 m2

De Wijkontwikkelingsmaatschappij Kerckebosch heeft in de zomer van 2012 een uitdagende prijsvraag uitgeschreven voor de vrije kavels in Kerckebosch Zeist. De opdracht aan de architecten was om een droomhuis te ontwerpen voor één van de kavels in de deelgebieden 'Op de Hei' (moderne architectuur) of 'Bij de Hoge Dennen' (klassiek/eigentijdse architectuur). De prijsvraag is bedoeld om geïnteresseerden te inspireren en bekend te maken met zelf bouwen en te laten zien hoe wonen tussen bos en hei in Kerckebosch eruit kan zien. Nico van Bockhooven was één van de deelnemende architecten en heeft een ontwerp ingediend onder het motto ZICHT.

Ruimte, licht en zicht spelen bij het villa ontwerp voor kavelnummer twee op de hei een belangrijke rol.

Door de lange, relatief smalle woning die voor dit kavel is ontworpen en de oriëntatie van de slaapkamers en de woonkeuken op de zijkant van de tuin wordt het langgerekte kavel optimaal benut. Er is ruimte rond de woning en doorzicht over de lengte van het kavel naar het bos en de heide.

In de woning zijn brede gangen, luie trappen en grote vides ontworpen die een gevoel van luxe geven en veel ruimte bieden. De entree en het trappenhuis zijn ruim van opzet. In een lange houten kastenwand is ruimte voor het toilet, de garderobe, inbouwkasten, leidingschacht, leidingruimte en de meterkast. De woonkamer is voor een deel twee verdiepingen hoog. Als de hoge glasdeuren van de woonkamer open staan vormen het terras en de woonkamer één geheel. De woonkeuken biedt uitzicht naar de tuin aan de zijkant. Het keukenmeubel is geïntegreerd in de kastenwand. Naast de keuken ligt een ruime bijkeuken die door een grote schuifwand van de woonkeuken gescheiden kan worden. De berging in de woning is vanuit de bijkeuken toegankelijk en biedt plaats aan diverse fietsen. De indeling van de flexibele villa kan aangepast worden op de wensen van de opdrachtgever.

Een woning moet mooi zijn en praktisch. Kamers moeten voldoende ruimte bieden en er moet genoeg bergruimte zijn. Een kelder is een ideale ruimte om als aanvulling op de beganegrond en de verdieping allerlei functies in onder te brengen. De kelder kan gebruikt worden als bergruimte en er is plaats voor de installaties. Als duurzame, energiezuinige warmtebron kan een aardwarmte installatie worden toegepast. Deze installatie verwarmt, koelt en zorgt voor warm water. In de kelder is verder plaats voor bijvoorbeeld een fitness ruimte, een wijnkelder, een sauna of ruimte voor de kinderen voor tafeltennis of een feestje.

De woning is flexibel van opzet. Door de staalconstructie, de langgerekte vorm van de woning en de gevelopbouw zijn er meerdere indelingen mogelijk. Ook in de toekomst zijn wijzigingen in de indeling relatief eenvoudig mogelijk. Verlaagde plafonds maken flexibel plaatsing en aanpassingen aan sanitaire installaties ook mogelijk. De patio op de eerste verdieping is een prachtige plek om in alle privacy en beslotenheid buiten te zitten. Vanaf de patio is er zicht op de woonkamer en de omgeving. In het ontwerp grenst de badkamer aan de patio zodat er ook vanuit de badkamer een prachtig uitzicht is. Er zijn 3 ruime slaapkamers en een masterbedroom getekend. De kamers hebben bergruimte in de kastenwand. Door de gevelindeling is het mogelijk om op elke 90 cm een wand te plaatsen zodat er verschillende indelingen mogelijk zijn. De kamers kijken uit op de tuin aan de westkant en hebben aan die kant ook een terras. Een ruime overloop biedt toegang tot de kamers en de patio. De gesloten wand in de oostgevel zorgt voor privacy in het trappenhuis richting de buren.

Grote glasvlakken maken de woning transparant en zorgen voor een sterke relatie tussen de woning en de prachtige omgeving. Vanuit de woning is er naar alle kanten zicht op het bos en de heide rond de woning. Door toepassing van natuurlijke materialen zoals natuursteen en hout past de woning goed in de omgeving.

Bekijk de film: