Winkel Raadhuisstraat Heemstede

WINKEL

Het ontwerp van Studio Blanca voor een winkelpui in de Raadhuisstraat te Heemstede heeft de Burgemeester David Eliza van Lennep Erfgoedprijs 2016 gewonnen. De prijs is een stimulans voor initiatieven op gebied van cultureel erfgoed in Heemstede en Bennebroek en is vorig jaar voor het eerst uitgereikt door de Historische Vereniging Heemstede Bennebroek.

Volgens de jury draagt de ingreep bij aan de beeldkwaliteit van Heemstede en is de winkelpui een parel voor de winkelstraat zoals die er niet veel meer zijn.

De jury bestond uit Olga van der Klooster (voorzitter, beeldend kunstenaar, architectuurhistorica en specialist historisch kleurgebruik), René Dessing (directeur van de Stichting digitaal portaal voor Nederlandse Kastelen, historische Buitenplaatsen en Landgoederen), Rob Hinse (kunstenaar en molenaar van het Molentje te Groenendaal), Wim de Wagt (architectuurhistoricus en auteur) en Johannes van der Weiden (auteur en voorzitter werkgroep Gebouw en omgeving van de Historische Vereniging Haerlem).

Het pand is in 1930 gebouwd als winkel met pakhuis en bovenwoning in opdracht van de N.V. Handelsonderneming J. Zijlstra, die meer kruidenierswinkels in Nederland had (73 in 1923). Architect was A. Serné, die werkzaam was bij het bouwbureau van. Zijlstra

De winkelpui is omlijst door zeegroen geglazuurd sieraardewerk met bloemmotieven. Op deze lijst staat met koperen letters: J. Zijlstra HZ. De stijlen staan links en rechts op een hardstenen plint. De rechterstijl aan de noordkant loopt een klein stukje de hoek om. In de bestaande toestand bevondt de entree zich links naast twee grote etalageramen. Boven deze ramen en de deur zaten nog vijf horizontaal gelede bovenlichten.

Het is een gemeentelijk monument:
Raadhuisstraat 49 heeft bijzondere kunsthistorische waarde vanwege de omlijsting van de winkelpui met geglazuurd sieraardewerk in art decostijl. Ook heeft het pand cultuurhistorische waarde door de oorspronkelijke functie als winkelpui uit de jaren dertig van de vorige eeuw. Daarbij is het pand waardevol door de ligging op de vooruitspringende rooilijn en de ligging tegenover de ‘Vleeschhouwerij’ op nr. 28 (ook een gemeentelijk monument).

De bestaande pui is vervangen door een nieuwe pui. Daarbij is de indeling aangepast aan de nieuwe functie van het winkelpand en is de entree nu meer naar het midden geplaatst in een enigzins verdiept portaal. De horizontaal gelede bovenlichten zijn in de nieuwe pui teruggebracht. De detaillering van de nieuwe pui is zorgvuldig op de bestaande pui afgestemd. Daarvoor is de profilering van de bestaande pui tot op de mm nauwkeurig ingemeten en teruggebracht in de details van de nieuwe pui.