Go Back


recreation house


Text is not available in English


Op een kavel van 700 m2 op de grens van Friesland en Drenthe realiseren we een ruime en duurzame recreatiewoning.

De woning wordt optimaal afgestemd op gebruik door mindervaliden. Voor deze doelgroep en met name rolstoel gebonden gebruikers is overmaat van belang. Voor een recreatiewoning is het oppervlak dan ook riant: 83 m2 bruto (circa 75 m2 netto). In het midden van de woning ligt over de hele lengte een 1,5 meter brede gang met veel bewegings- en stallingsruimte voor rolstoelen. Aan de noordkant van de gang liggen twee grote slaapkamers en een ruime badkamer. Aan de zuidkant ligt het woongedeelte met keuken die van de centrale gang gescheiden wordt door een aantal kolommen maar daar wel ruimtelijk een eenheid mee vormt. Alle ruimtes zijn zodanig van maat dat ze geschikt zijn voor rolstoelgebruikers. Voor de maatvoering is gebruik gemaakt van de maatvoering volgens Woonkeur.



De woning wordt zoveel mogelijk circulair en duurzaam gebouwd. De woning heeft een modulair maatsysteem afgestemd op een standaard plaatmateriaal van 1220x2440 zodat materiaalverlies en bouwafval tot een minimum beperkt worden. Afgezien van de betonvloer worden alle onderdelen van de woning geschroefd waardoor de woning demontabel is en materialen te hergebruiken. Er worden geen "natte' bouwmaterialen als beton (m.u.v de beganegrond vloer), cement, metselwerk, stucwerk, schilderwerk en dergelijke toegepast, alles wordt in droge bouw uitgevoerd.

De constructie bestaat uit kolommen en spanten van bamboecomposiet. Voor zover ons bekent is dit de eerste keer dat dit materiaal constructief wordt toegepast. De constructeur – Pieters Bouwtechiek- kende geen rekenregels voor bamboe composiet en heeft gebruik gemaakt van de rekenregels voor hardhout.

Ook de gevelbekleding wordt van bamboecomposiet gemaakt. De kozijnen worden van onbehandeld afromosia gemaakt. Ook die wilde we oorspronkelijk van bamboecomposiet maken, maar er zijn op dit moment geen leveranciers die dit kunnen/ willen maken. Het verkrijgen van KOMO keur op buitenkozijnen van bamboe blijkt nog niet mogelijk. De gekozen materialen voor de gevelbekleding en kozijnen zorgen voor een onderhoudsvrije gevel.
De afwerkingen van plafond en binnenwanden worden van gelamineerde bamboeplaten gemaakt. Het dak wordt afgewerkt met een dunne aluminium golfplaat.

Bamboe is een biobased materiaal. Het groeit snel en het groeit op ‘arme’ gronden. Na de oogst blijft het wortelstelsel in takt en vormt weer nieuwe uitlopers waarmee het een doorlopende bron van materiaal is. En niet onbelangrijk, bamboe neemt veel CO2 op.
Als composiet materiaal is het zeer maatvast, drukvast en werkt het nagenoeg niet. De treksterkte is bij constructieve toepassing een punt van aandacht.
Net als veel andere materialen is het niet het ei van Columbus. Er is al veel onderzoek naar het materiaal gedaan en er zijn al veel publicaties verschenen (1). Uit deze onderzoeken en publicaties komt naar voren dat vanuit oogpunt van duurzaamheid het een interessant materiaal is maar er ook wel een aantal kanttekeningen te plaatsen zijn. Vooralsnog wordt bamboe vooral in China, India en een aantal Afrikaanse landen verbouwd. Lokaal is het (nog?) niet te krijgen. Het vervoer van het materiaal en de daarmee gepaard gaande CO2 uitstoot doet een deel van de CO2 opname teniet. Als er bossen gekapt worden voor de aanplant van bamboe wordt de CO2 opname ook voor een groot deel teniet gedaan. Het is dus van belang dat bamboebossen niet in plaats van maar naast de bestaande bossen aangeplant worden. Daarnaast is aandacht voor de productie van het composiet materiaal ook van belang. Deze productie vraagt energie en het toe te passen bindmiddel vergt ook de nodige aandacht.
Los van de kanttekeningen (die overigens ook bij andere materialen te maken zijn) is het een interessant alternatief voor (hard)hout en staal.

En het ziet er prachtig uit.

De uitdaging bij deze recreatiewoning is om de toepassing van het materiaal te testen en zoveel mogelijk bamboe (composiet) toe te passen.

De woning wordt optimaal geïsoleerd. Zowel voor de gevel als het dak wordt een combinatie van twee isolatiematerialen toegepast. Pir isolatie wordt toegepast vanwege de hoge isolatiewaarde tegen kou bij een relatief geringe dikte. Er wordt een tweede laag isolatie toegepast van houtvezelplaten. Houtvezel isoleert minder goed tegen de kou maar isoleert weer veel beter tegen warmte. De toepassing van een dubbele isolatielaag zorgt er ook voor dat koudebruggen via constructieonderdelen zoveel mogelijk voorkomen worden.

De woning wordt verwarmd door een elektrische (vloer)verwarming die zoveel mogelijk van elektra wordt voorzien via zonnepanelen. Ook koken gaat elektrisch, de woning krijgt geen gasaansluiting. Voor warm water worden elektrische doorstroom boilers toegepast die heet water leveren wanneer dat nodig is maar - anders dan een boiler- niet onnodig een water voorraad warm houden. Zeker voor een recreatiewoning die niet altijd bewoont wordt is dat een groot voordeel.
Verder wordt er een gebalanceerd ventilatie systeem met warmteterugwinning toegepast.
Door het vele daglicht dat binnenvalt wordt het gebruik van kunstlicht tot een minimum beperkt. Uiteraard wordt alle toegepaste verlichting LED verlichting.

De vormgeving van de woning weerspiegelt de indeling en organisatie van de woning. Boven de centrale gang ligt het laagste dak gedeelte. Daklichten zorgen hier voor daglicht in het midden van de woning. In het centrale deel worden tevens alle ventilatiekanalen ondergebracht en een groot deel van de elektraleidingen. Aan weerskanten van dit met een plat dak afgedekte middendeel krijgt de woning twee lessenaars kappen. De slaapkamers en het woongedeelte krijgen zo extra hoogte en een mooie ruimtelijkheid.

Vanuit de woning en vanaf de locatie is er een prachtig uitzicht op het omliggende Drents-Friese landschap. De zuidgevel krijgt rond het woongedeelte veel glazen puien die zicht bieden op dit landschap en de ruime tuin.

Location: Friesland
Size house: bruto 83 m2
lot size: 700 m2
Construction method: Bamboo composite
facade material: Bamboo composite













Artikelen over Bamboe:

https://bambubatu.com/bamboo-and-carbon-sequestration/
https://bamboovillageuganda.com/how-do-we-calculate-the-amount-of-carbon-bamboo-can-absorb/
https://www.researchgate.net/publication/280235229_Bamboos_Emerging_carbon_sink_for_global_climate_change_mitigation
https://www.google.nl/amp/s/chinadialogue.net/en/climate/fighting-climate-change-with-bamboo/%3famp
https://www.inbar.int/understanding-bamboos-climate-change-potential/
https://bamboologic.eu/bamboo-as-a-natural-carbon-sink
https://www.google.nl/amp/s/www.dezeen.com/2021/07/05/carbon-climate-change-trees-afforestation/amp/
http://www.probos.nl/images/pdf/bosberichten/bosberichten2013-05.pdf