appartementen, groepswoning, school en parkeergarage

LAAN DER NEDERLANDEN

Locatie: Beverwijk

83 koop en huurappartementen, een groepswoning voor het RIBW (Regionaal Instituut voor Beschermd Wonen), gemeenschappelijke ontmoetingsruimte en kantoorruimte RIBW, basisschool met peuterspeelzaal en parkeergarage.

De Laan der Nederlanden kenmerkt zich aan de noordzijde door woningbouw uit de jaren 60 en 70 van twee lagen met een kap. Op enkele plaatsen ligt een locatie met een bijzondere bebouwing. Voor deze locatie, waar vroeger een roomskatholieke kerk en een openbare basisschool lagen, is een ontwerp gemaakt voor een multifunctioneel gebouw met 85 appartementen, een parkeergarage voor 74 auto's, commerciële ruimte van ongeveer 300 m2 en een basisschool met peuterspeelzaal van ongeveer 1700 m2.

De basis van het ontwerp is een gesloten bouwblok. Door te variëren in hoogte, openingen in het bouwblok te maken en verschillende materialen toe te passen reageert het gebouw op de omgeving en weerspiegelt het de diverse functies. Er is een plastiek ontstaan met een rijke diversiteit aan functies en ruimtelijke en tactiele ervaringen. Binnen het gesloten bouwblok ligt een gemeenschappelijke ruimte. Deze ruimte heeft een ander karakter dan de buitenkant van het gebouw. De school en de commerciële ruimte zijn door de afwijkende materiaal en kleurtoepassing duidelijke herkenbaar.

Voor de appartementen zijn een groot aantal verschillende huur en koopwoningen ontworpen. Er zijn kleine tweekamer appartementen, grote penthouses, verschillende soorten maisonnettes, en galerij ontsloten driekamer appartementen. In het project is ook een groepswoning van het Regionaal Instituut voor Begeleid Wonen gerealiseerd

GEVELS

De gevels aan de buitenkant van het bouwblok zijn uitgevoerd in polyesterbeton. De samenstelling en kleur van de elementen is speciaal voor dit project ontwikkelt. In een kist, voorzien van een profielmat, zijn met de hand twee verschillende kleuren gespoten. Daarop is een in de massa gekleurde polyester beton gestort. De handmatig in de kist gespoten kleuren zorgen dat er een rijke kleurschakering in de elementen ontstaat die per paneel verschilt.

De gevels van de basisschool en de bijeenkomstruimte van het Regionaal Instituut voor Begeleid Wonen worden uitgevoerd in rabbat hout, voorzien van krachtige kleuren geel (voor de school) en blauw (voor het RIBW).

De gevels aan het binnenplein zijn bekleed met polycarbonaat. De binnenkant van dit meerlagige kunststofmateriaal is uitgevoerd in 4 verschillende kleuren waardoor de gevel een zweem van kleur krijgt.

SCHOOL

De school is in hoofdlijnen in drie zones is verdeeld. In het midden ligt de centrale gang met een grote open ruimte (de aula). Deze ruimte kan voor veel verschillende doeleinden gebruikt worden. In de gang zijn half verdiepte ruimtes waar de garderobes en toiletten zijn ondergebracht. Aan de buitenkant liggen de klaslokalen, allen met een gevel die geheel uit een houten kozijn met glas bestaat. In de lokalen zijn entresol verdiepingen gerealiseerd. Deze liggen boven de half verdiepte garderobe en toiletruimten. Aan de binnenzijde liggen de facilitaire ruimtes zoals kantoren, lerarenkamer, conciërge en een handarbeidlokaal.