Go Back
1 / 6
2 / 6
3 / 6
4 / 6
5 / 6
6 / 6

Recreatie woning



Het ontwerp voor de recreatiewoning kent naast een heel goede recreatiewoning te maken twee speerpunten: de woning wordt optimaal afgestemd op gebruik door mindervaliden en de woning wordt duurzaam, circulair gebouwd.

Voor gebruik door mindervaliden en met name rolstoel gebonden gebruikers is overmaat van belang. In het midden van de woning ligt een grote 1,5 meter brede gang met voldoende bewegings- en stallingsuimte en voor meerdere rolstoelen. Voor een recreatie woning is het oppervlak riant: 80 m2 bruto. Naast de centrale brede gang vanwaaruit alle ruimtes ontsloten worden zijn er aan de noordkant twee grote slaapkamers en een ruime badkamer die voldoende groot voor een douche stretcher is. Aan de zuidkant, met veel glas ligt het woongedeelte met keuken, hoge zit en lage zit. Deze ruimtes worden van de centrale gang gescheiden door een aantal kolommen maar vormen daar wel ruimtelijk een eenheid mee. Alle ruimtes zijn van dusdanige maat dat ze geschikt zijn voor rolstoelgebruikers.

De woning wordt zoveel mogelijk circulair en duurzaam gebouwd. De hele woning is modulair opgebouwd, maten zijn afgestemd op standaard producten zodat materiaalverlies en bouwafval tot een minimum beperkt worden. Zo wordt bijna overal standaard plaatmateriaal van 1220x2440 gebruikt. Ook de systeemvloer kent geen afval. Er worden standaard lengtes van stalen liggers en hele polystyreen elementen toegepast. De woning wordt zodanig opgebouwd dat hij nagenoeg geheel demontabel is en materialen te hergebruiken zijn. Er worden geen "natte' bouwmaterialen als beton, cement, metselwerk, stucwerk en dergelijke toegepast Alles wordt in droge bouw uitgevoerd.

De fundering bestaat uit een relatief eenvoudig verwijderbare stalen schroeffundering. Daarop worden een aantal rand en dwarsbalken van azobe hout gemonteerd. Tussen deze balken passen we een optimaal geïsoleerde ps renovatie vloer toe. Dit is een droogbouw systeem van stalen balken, polystyreen broodjes en underlayment platen. Om deze funderingswijze en vloerconstructie mogelijk te maken wordt de woning enigszins opgetild van het maaiveld zodat noodzakelijke ventilatie van de vloer mogelijk is zonder dat de ruimte onder de vloer nat wordt. De constructie bestaat uit kolommen en spanten van bamboehout. Ook de gevelbekleding en de afwerkingen van vloeren en wanden binnen worden van bamboehout gemaakt. Bamboe is een snel groeiend milieuvriendelijk alternatief voor (hard) hout en neemt veel co2 op.

Door het vele daglicht dat binnenvalt wordt het gebruik van kunstlicht tot een minimum beperkt. De optimaal geïsoleerde woning wordt verwarmd door een elektrische vloerverwarming die zoveel mogelijk van elektra wordt voorzien via zonnepanelen. Ook koken gaat elektrisch, de woning krijgt geen gasaansluiting. Voor warm water wordt een elektrische doorstroom boiler toegepast. Verder wordt er een gebalanceerd ventilatie systeem met warmteterugwinning toegepast. De centrale goot vangt het regenwater van de daken op dat gebruikt wordt voor bewatering van de tuin.

De vormgeving van de woning is afgestemd op de indeling/ organisatie van de woning. Boven de centrale gang ligt het laagste dak gedeelte dat tevens als centrale goot dient. Vanuit dit midden loopt in twee richtingen een lessenaars kap. Deze ' vlinderkap' is een weerspiegeling van de indeling van de woning, de middengang met aan weerszijden slaapkamers/badkamer en woonkamer/keuken. De woning opent zich richting de gevels waar bovenlichten veel licht in de woning laten. Slaapkamers en woongedeelte krijgen zo een mooie ruimtelijkheid. Het is een optimistische, vrolijke vorm met veel transparantie en licht die past bij een recreatiewoning.

Locatie: Friesland
Grootte kavel: 700 m2
Constructiemethode: Hout (bamboe)
Gevelmateriaal: Bamboe